Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2012 16:16 - Nosce te ipsum....
Автор: mystiquewoman Категория: Тя и той   
Прочетен: 5033 Коментари: 18 Гласове:
28

Последна промяна: 01.05.2013 11:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bgimage


изображение от някъде си :)

“The poem is a dance done for some

being in the other world”

Robert Bly

 

Стихът е път. Невидимата нишка на душата, която следва буквите невинно отредени от Съдбата. Магичен танц на влюбени вселени. Дослучените срещи на звезди единно цяло дори да осветяват паралелни, но различни измерения. Една частица нежност в хаоса от куп определения.

 

“Celui qui n’est pas

capable d’admiration

est un miserable”

Michel Tournier

 

Лесно е да бъдеш възхитен, не се изисква никакво усилие. Загледан в опростените контури на различни силуети – на цветето самотно в мрака, на оня дъб край пътя вечно чакащ, на голото и тяло до реката, на пътен знак погазващ правилата, на всичко във което ти се иска да повярваш, усещаш се изпълнен с радост, и някак си по-силно слят се чувстваш със Земята. А клетници овързани с въжета на псевдосъвест  отразена във циничност сами се впрягат в чужди колелета. Просторите превземат, но в небето всяка глътка въздух е разпалена жарава на идентичност в собствен отпечатък. И няма Никога забрава. Когато дойде време за разплата във чашата изпразнена до дъно май само името му сгърчено се мята.

 

“The lunatic, the lover and the poet

are of imagination all compact”

William Shakespeare

 

Да бъдеш луд е чиста привилегия в забързания и глобален свят. Да бъдеш влюбен често е трагедия, но посолена със мечтателен горчиво-сладък див заряд. Поет да бъдеш е безвремие и кръстопът за срещи на съдби – пресечна точка на сезоните, на слънцето с дъждовните мъгли, на двата полюса целуващи студеното, на ин и ян в дълбоко и високото, на земно и небесното (желание), на лошото и на доброто всеки час, на вътрешното скрито във телесното, на цялото в човешкия захлас. Въображението ражда символи, в които да повярваме в зори. Дали сме луди, влюбени или писатели – най-важно е да сме добри.  

 

Life shrinks or expands in proportion

to ones courage

Anais Nin

 

Да бъдеш смел е мисия. Съзнание родено за двубои, в което всяка права линия е независимо решение, завой. Понякога шахматна партия. Липса на страх от загуби. Непрестанното житейско свиване, с последващото вечно разширяване на пирамиди от очакваности и редици от реалности, а помежду им винаги едно единствено решение – да бъдеш Себе си!

 

Life is a comedy for those who think

and a tragedy for those who feel”

Horace Walpole

 

Мислите сбъдват реалности,преместват планините, разрушават границите, сливата небето със земята, раждат музиката на душата. Когато мислим очите ни са езерни вълшебни прозорци, в които позволяваме да се оглеждат нощите и дните, докато сърцето и душата водят вечните си тривиални спорове. А после идват чувствата и цялата болезнено осъзната трагичност на едно очакване с посока, с неизмислен край, с непрестанно променящ се цвят и ритъм, но винаги вълнуващо прекрасно в своята необикновеност. Очакване за сбъдване на невъзможното, съзнателно прието. Трагичната обреченост на усещането за вечност се стопява всеки път, след театралното прогонване на мислите,  когато кичури разрошена реалност се изгубят сред облаците (ни), далече там – във най-високото.

 

”Who looks outside dreams;

who looks inside wakes”

Jung

 

Обичам да измервам разстоянията вътре в себе си. С пергел чертая винаги окръжности и в тях събирам сънищата. Докосвам външното с душата си по периферията, а вътрешното го рисувам с пръсти. Съдба изписвам винаги във центъра. Полуреалностите построени без усилие са ми достатъчни в прегръдка на самотност, но недостатъчни са винаги когато споходи ме копнеж за споделеност.

 

No matter how deeply

I go down into myself

my God is dark

and like a webbing made

Rainer Maria Rilke

 

Смъртта е част от моя ден, и път е, и молитва, и докрайност, една дълбока рана – скитаща и в плен, загадка как духа ни практикува оцелялост. Навътре в себе си се скривам от света, във който всяка буря е съмнение и всяко слънце радости плете а после по гърба ми скита ги. Безжалостните ремъци се впиват във китките, оставят белези, за да си спомням във минутите отлитащи, че всичко е мираж от късче истина, безцелно залепен в едно безвремие. А моят Бог е с името на мъж. Измислих го в дълбокото си кръстено Спасение.

 

“Come faeries, take me out

of this dull world”

John Yeats

 

“Кога е скучно в приказка, кажи ми?” – веднъж мъдрец попитал мъничко момиче. То замълчало, гледало с усмивка, а после плеснало с ръце и стръкче цвете подарило. Подскачайки затичало в полето. Внезапно във простора полетяло, погледнало мъдреца в миг през рамо и някак странно тихо прошептяло : “Когато феите що бродят по Земята на хората забравят да разкажат – как със цветята те да разговарят, да разберат копнежа на реката, на падащи звезди от светлината как в себе си да скрият в тишината, за да е вечно светло във душата, на вятъра как обич да даряват и как от слънцето със огнен отпечатък мечтите си докрай да извървяват”.

 

“Lovers don’t finally meet somewhere.

They’re in each other all along.”

Rumi

 

Разстоянията са проекция на реалния сън, във който сме осъдени да дишаме. Мечтите са следствие на непрекъснатите ни двадесет и четири часови бягства от мигновенията по истина в онази другата – сънувана реалност, в която всяка капка нежност е достатъчна, когато Той се влее в Теб, а Ти извикаш името му безмълвно и достатъчно по вятъра. Една скала попила общото мълчание. Една звезда, която пази двама ви в скафандър за безсмъртие. Усещане за обич без очакване.

 

Desire is half of life,

indifference is half of death.”

Kahlil Gibran

 

Желанието ражда символите, които можеш да откриеш навсякъде в усмихнатия тъжно-смешен свят. То е двигател на вярата, че можем да сбъдваме себе си Винаги по най-вълшебния за самите нас начин напук на всякакви условности. В живота желанието е двигателя, който отвежда водата при водопада в края на приказката, а после ги оставя да споделят няколко достатъчни секунди нежност преди да се разбият на милиони сребърни частици обич. Безразличието е права линия, празно пространство, картина на врата и непознат стоящ на прага в готовност да почука, но застинал в маслено безвремие. Съзнанието нарисувано така, че виждаш глуха безответност (там някъде - от другата страна). Очи, в които търсещият блясък е оцветен във призрачно мъгливо.

 

“All that words should do

is to lend silence form.”

Etty Hillesun

 

Думите са твоето оръжие. Мълчанието лесно е ранимо. Докоснат ли се – страдат и умират. Те думите превръщат се във минало в мига, във който са изречени. След тях остава ехо или музика, разпръснат прах и купчина история. Едно мълчание, което ражда бъдеще.

 

“Some men see things

that are and ask why

while others dream of things

that could be and ask why not”

Bernard Shaw

 

Защо ли копчетата на палтото в цвят са черни, а неговата суета е сива?

Защо вратите някой е затворил, ала една от тях е скрита?

Защо повяхва цветното на двора и леден студ в душата ми нахлува?

Защо не може сън да ме споходи, когато мрак в небесното заскита?

Защо оставам в тъжната реалност, когато искам просто да замина?

*****

Защо не скоча с парашута цветен и като птица във простор да скитам?

Защо не стана пътник по Земята – на времето и хората съветник?

Защо не пиша книги сред тревата докато вятър със косите ми лудува?

Защо не изтъка платното, с което всеки  мога да завия?

Защо не те извикам до морето, на оня бряг вълшебен и единствен на него е частица от сърцето, а може би и ти си там измислен?


  Бъди себе си!

 


Тагове:   мисли,


Гласувай:
28
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. pevetsa - БЛАГОДАРЯ!
28.09.2012 16:20
БЛАГОДАРЯ ТИ, БЛАГОДАРЯ!
цитирай
2. mt46 - Привет!
28.09.2012 16:59
Всяка мисъл е път...
цитирай
3. mariniki - да...
28.09.2012 17:41
мислите са пътища...
нагоре, надолу... към другите и към себе си...
прекрасен постинг... поздравявам те..
цитирай
4. mystiquewoman - 1. pevetsa - БЛАГОДАРЯ!
28.09.2012 23:55
pevetsa написа:
БЛАГОДАРЯ ТИ, БЛАГОДАРЯ!


Здравей, Алекс,
хубаво е да се изпитва благодарност!
И аз ти благодаря за посещението и коментара! :)
цитирай
5. mystiquewoman - 2. mt46 - Привет!
28.09.2012 23:57
mt46 написа:
Всяка мисъл е път...


Привет to you too :)
Хубаво е всеки да си върви по пътя, защото това е шанса да стигне все някога до мястото, където мечтите са сбъднати!
Поздрави, Марине! :)
цитирай
6. mystiquewoman - 3. mariniki - да...
29.09.2012 00:01
mariniki написа:
мислите са пътища...
нагоре, надолу... към другите и към себе си...
прекрасен постинг... поздравявам те..


Радвам се, че си го усетила, Маги....
Преди време crusader подхвърли нещо по темата тук по-надолу някъде....
Имах нужда от време, за да си подредя мислите....
Жалко, че той вече не наминава....
Би ми било интересно мнението му....
Спокойна нощ на теб!:)
цитирай
7. findly - Добро утро,
29.09.2012 08:56
Винаги те посещавам с очакване за нещо интересно и различно
и винаги си тръгвам удовлетворена и провокирана...
Обичах да преплитам окръжности с пергела в гимназията, не съм ги проектирала в себе си, но въпреки това ми се струват много близки тези мисли.
Радвам се, че денят ми започна с това посещение!
Усмихнат ден :)

цитирай
8. faktifakti - Уникален постинг. Всеки ден влизам да го препрочитам. Моите овации.
29.09.2012 15:25
Обичам да измервам разстоянията вътре в себе си. С пергел чертая винаги окръжности и в тях събирам сънищата. Докосвам външното с душата си по периферията, а вътрешното го рисувам с пръсти. Съдба изписвам винаги във центъра. Полуреалностите построени без усилие са ми достатъчни в прегръдка на самотност, но недостатъчни са винаги когато споходи ме копнеж за споделеност.
цитирай
9. mystiquewoman - 7. findly - Добро утро,
30.09.2012 11:33
findly написа:
Винаги те посещавам с очакване за нещо интересно и различно
и винаги си тръгвам удовлетворена и провокирана...
Обичах да преплитам окръжности с пергела в гимназията, не съм ги проектирала в себе си, но въпреки това ми се струват много близки тези мисли.
Радвам се, че денят ми започна с това посещение!
Усмихнат ден :)Здравей, findly,
сега видях че вчера си имала празник! Пожелавам ти да бъдеш здрава, това е най-важното условие, за да имаме шанса да сбъднем всички вълшебни мечти! Радвам се, когато докосвам хората с думите (ми), така както обичам самата аз да бъда докосвана с думи.... Когато регистрирах този блог преди 5 месеца си поставих времеви граници на активност.... Есента и зимата са сезони, в които се обръщам повече към себе си.... Надявам се, да се върна догодина по същото време....
Дойде момента да спра да странствам и да се прибера изцяло "у дома"....
Успехи, findly, навсякъде и във всичко! :)
цитирай
10. mystiquewoman - 8. faktifakti - Уникален постинг. Всеки ден влизам да го препрочитам. Моите овации.
30.09.2012 11:39
faktifakti написа:
Обичам да измервам разстоянията вътре в себе си. С пергел чертая винаги окръжности и в тях събирам сънищата. Докосвам външното с душата си по периферията, а вътрешното го рисувам с пръсти. Съдба изписвам винаги във центъра. Полуреалностите построени без усилие са ми достатъчни в прегръдка на самотност, но недостатъчни са винаги когато споходи ме копнеж за споделеност.


Здравей, fakti,
благодаря ти сърдечно. Просто споделих една възможна гледна точка на тези всички интересни мисли от видео клипа. Имам странната способност през определени периоди от време да пиша за едни и същи неща, сравнявам написаното и така се самоанализирам - кое се е променило в потребностите ми, в натрупания житейски опит, в посоката на комуникация.... Знаеш ли кое остава Винаги непроменено - > Обичта, която изпитвам към тези, които са ме провокирали да пиша, към хората, които спасяват ежедневно моята реалност - близки и далечни, към всяко нещо, което се захвана да правя и най-вече към самия Живот сам по себе си, независимо от моментните трудности.
До скоро, мила, а знае ли човек - > може да се срещнем по пътя, някъде там.... в далечното....
цитирай
11. monaliza121 - Поздрав!:)
30.09.2012 14:24
Смъртта е част от моя ден, и път е, и молитва, и докрайност, една дълбока рана – скитаща и в плен, загадка как духа ни практикува оцелялост.

Клипът е чудесен и твоите споделени мисли също!:)
цитирай
12. mystiquewoman - 11. monaliza121 - Поздрав!:)
30.09.2012 22:19
monaliza121 написа:
Смъртта е част от моя ден, и път е, и молитва, и докрайност, една дълбока рана – скитаща и в плен, загадка как духа ни практикува оцелялост.

Клипът е чудесен и твоите споделени мисли също!:)


Поздрав приет! :)
Благодаря ти, monaliza!
Усмивки за тебе от мен! :)
цитирай
13. erato7 - Среднощен, сърдечен поздрав за ...
30.09.2012 23:20
Среднощен, сърдечен поздрав за теб, mystiquewoman!:)
цитирай
14. mystiquewoman - 13. erato7 - Среднощен, сърдечен поздрав за ...
01.10.2012 00:24
erato7 написа:
Среднощен, сърдечен поздрав за теб, mystiquewoman!:)


Благодаря ти, мила!
Прочетох! :)
В това време на годината дишането става малко трудно и затова повече мълча....
http://www.vbox7.com/play:cf565c57

Спокойна нощ, erato!
цитирай
15. ckarlet - Всяка мисъл е светлина. . . Поздр...
02.12.2012 15:14
Всяка мисъл е светлина...
Поздрави!
цитирай
16. sestra - Радвам се, че пак го виждам.
28.04.2013 12:31
В този постинг имаш нещо като хайвер за огромно количество нови творения, които бих чела с истинска радост. Честита Цветница :)
цитирай
17. mystiquewoman - 15. ckarlet - Всяка мисъл е светлина. . . Поздр...
28.04.2013 13:16
ckarlet написа:
Всяка мисъл е светлина...
Поздрави!


Благодаря ти, Скарлет!
Така Е - > мислите са светлината,
която ни води по пътя ежедневно...
Честит празник!
цитирай
18. mystiquewoman - 16. sestra - Радвам се, че пак го виждам.
28.04.2013 13:19
sestra написа:
В този постинг имаш нещо като хайвер за огромно количество нови творения, които бих чела с истинска радост. Честита Цветница :)


Здравей!
Радвам се, че така ти е въздействало!
Май не само на теб...
Обещавам скоро да има нови творения...
А и идват 5-те летни месеца за мистични пътувания
в дълбините на сърцето...
Честит празник и на теб!
Прегръдка топла!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mystiquewoman
Категория: Музика
Прочетен: 154863
Постинги: 102
Коментари: 383
Гласове: 2391
Календар
«  Септември, 2020  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930